1G KONUŞTURDU, 5G UÇURACAK

blog_5g

Mobil teknolojilerin evrimi öylesine hızlı gerçekleşiyor ki, bu teknolojileri kullanmamızı sağlayan altyapılar kısa sürede potansiyelini dolduruyor. Örneklemek gerekirse; saatte 200 kilometre hız yapabilen bir aracınız var ama yollar asfalt olmadığı için maksimum 60 kilometreyle seyredebiliyorsunuz. Size sunulan altyapı, sahip olduğunuz teknolojiyi istediğiniz gibi kullanmanızı engelliyor. (Lütfen aracınızı belirlenen limitlerde sürün)İşte tüm dünyanın 5G’yi konuşmasının nedeni de bu. Mobil teknolojiler gelişirken, bu teknolojileri kullanabileceğimiz veri aktarım altyapısı zamanla yetersiz kalıyor.

Önce 1G kullanıma alındı. Sonra 2G ile tanıştık. 3G ile birlikte artık telefonlarımız da akıllandı ve tüm dünya geri dönülmez bir mobil iletişim trendine kapıldı. 4G ise uçtan uca tam teşekküllü bir internete dönüştü. 5G ekosistemi, mevcut 4G’den daha yüksek kapasiteye sahip olmaya, daha yüksek mobil genişbant kullanıcısı yoğunluğuna, ultra güvenilir ve girift makine haberleşmesine destek sağlayacak. 5G, 4G teknolojisinden çok daha düşük bir gecikmeyi ve daha düşük pil tüketimini, nesnelerin internetinin daha iyi uygulanmasını mümkün kılacak. Karmaşık gelmesin, daha da detaylandıracağız.

TÜRKİYE’YE NE ZAMAN GELECEK?

5G teknolojisi yaşamımıza katacağı avantajlar bakımından muazzam bir değişime yol açacak. Ama önünde bir engel var; hava… İletişim temel olarak yüksek frekanslı ama küçük dalga boylu elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla sağlanıyor. 1G’den 4G’ye her biri bir öncekinden daha geniş bant aralıklarına sahipti ve daha fazla kapasite sunuyordu. Ancak yüksek bant aralıklarında mesafe arttıkça sinyallerdeki bozulma da artıyor, iletim mesafesi kısalıyor. Bunu aşmak içinse daha kısa aralıklarla daha fazla baz istasyonu kullanılması gerekiyor ve ciddi bir yatırıma ihtiyaç duyuluyor. Kullanılan cihazların 5G’ye uyumlu hale getirilmesi de diğer önemli bir konu. Almanya, Amerika ve Güney Kore’deki bazı bölgelerde pilot uygulamaya geçildi. Hatta Güney Kore önümüzdeki yıl itibarıyla 5G’ye geçeceğini açıkladı. Ülkemizde de çalışmalar devam ediyor. 5GTR Forum Çalışma Grupları tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin bu alandaki stratejisini özetleyen 5G ve Ötesi Beyaz Kitap yayınlandı. Detaylı teknik açıklamalara ve süreçle ilgili yol haritasına buradan ulaşabilirsiniz. Genel olarak 2023 yılında ülkemizde ve tüm dünyada 5G’ye tamamen geçilmesi öngörülüyor.

5G İLE ALIŞKANLIKLARIMIZ DEĞİŞECEK

5G tam anlamıyla kullanıma hazır hale geldiğinde yaklaşık olarak bin kat daha fazla mobil veriyi kontrol edebileceğiz. Bu inanılmaz bir seviye. Telefon dışında ev eşyalarında ya da satış cihazlarında da aktif biçimde rol alacak olan 5G teknolojisinin ekonomiye ciddi ölçüde katkıları olacak. Daha neler var neler. İşte bazıları…

  • Otonom araçların yaygınlaşmasını hızlandıracak.
  • Yüksek düzeyde veri transferleri yapılabilecek.
  • Nesnelerin İnterneti(IoT) yoğunlaşacak.
  • Düşük enerji, uzun ömürlü pil aşamasına geçilecek.
  • Günlük yaşamda cihaz yoğunlukları artacak.
  • Veri akışlarının hızı artacak.
  • Blockchain gibi diğer teknolojilerin de tamamlayıcı etkilerini artıracak.
  • Satın alma kalıpları değişecek.
  • Ürün ve üretim metotları köklü biçimde değişecek.
  • İş süreçleri radikal değişikliklere uğrayacak.
  • Evrenin yapısıyla ilgili ayrıntı bilgilerimiz artacak.
  • Ürün, süreç, hizmet, erişim, ulaşım, yaşam biçimi ve yaşam tarzları değişecek.
  • Sosyal, mekansal, zamansal, deneysel ve psikolojik mesafe ayarları yeniden tanımlanacak.
about author

Fuat Kayapınar

fuat.kayapinar@andasis.com

Andasis Elektronik Genel Mdr. Yrd.