TR EN
blog_page
DONANIM TASARIMI
Endüstri, Otomotiv ve Telco standartlarında Kablolu/Kablosuz Ağ Altyapı Cihazlarının donanımsal tasarımları geliştirilmektedir. Bu kapsamda kablolu tarafta ethernet, xDSL ve fiber optik sistemleri, kablosuz tarafta 2G/3G/4G-LTE,Wi-Fi, Bluetooth, 1GHz altı ve NFC birimlerini, Stratum 1, 2 ve 3'de çalışan SyncE ve PTP destekli haberleşme sistemlerinin analog, sayısal ve RF kısımları için yüksek hızlı anakart, arayüz ve çevre birimlerinin donanım tasarımları tamamen şirket bünyesinde yapılmaktadır.

Donanım yetkinliklerimiz, kavramsal tanımlamalardan işlevsel donanımsal bloklarına ardından şematik ve baskı devre kartına dönüşmesinde disiplinler arası birçok uzmanlığı içerir: 100G’ya kadar yüksek hızlı sayısal devre tasarımı, 6GHz ve altı RF tasarım teknikleri, alçak gerilimde çalışan doğrusal regülatörler, izole ve olmayan anahtarlamalı güç kaynaklarının tasarımı, FPGA gibi karmaşık lojik birimlerin programlanması ve çok katlı yüksek yoğunluklu empedans kontrollü baskı devre kartı tasarımı.
Tasarlanan kartlar zorluk derecesi yüksek çevre koşulları, gürültülü ve elektromanyetik girişimin olduğu ortamlarda performans kaybı olmadan özgün ürünlere dönüşmektedir. Bu ürünler akreditasyonu olan test kurumlarında çevre koşulları, EMI-EMC, Surge, Burst, EFT, LVD gibi elektromanyetik ve güvenlik testleriyle doğrulanmaktadır.

▲ Çok Katlı ve Yüksek Yoğunluklu PCB Tasarımı (Micro, Buried ve Blind via)
▲ Katman İstifleme (Stack-Up) Tasarımı
▲ Empedans Kontrolü
▲ Güç Dağıtım Topolojileri (Power Distrubition)
▲ Hat ve Sinyal Uyumluluğu (Network ve Signal Integrity)
▲ Rigid-Flex Baskı Devre Kartları
▲ EMI-EMC Standartlarına Uygun Tasarım


Tasarım sürecinde müşteri isterlerinden, teknik şartname elden veya şirket içi hedefler gözetilerek şekillenir. Ortaya çıkan sistemin tamamı için hazırlanan bir blok diyagram ile donanım tasarım süreci başlar. Tasarımlarımızda ana kart, güç kartı, konnektör kartları, giriş-çıkış kartları gibi birçok alt birimi ayrıştırılarak modüler tasarım sağlanmaktadır. Kartlarımız üzerinde tanımlanacak tüm elemanlar kendi donanım tasarım kütüphanelerimize aktarılır ve bir sonraki tasarımlar için hem süreklilik hem de zengin malzeme havuzu oluşturulur.

Şematik tasarım güç blokları, işlemci/mikrodenetleyici, kalıcı bellek, geçici bellek, haberleşme birimleri (Ethernet Anahtarlama, RF alıcı-verici, Fiber-Bakır Dönüştürücü v.b.), dış dünya ya da karttan karta konnektörleri, indikatörler LED, LCD ekran ya da buton çokça yapı hiyerarşik yapıda sinyal akışlarının takip edilebilirliği ve okunabilirliği yüksek olacak şekilde tasarlanır. Baskı devre kartına çiziminde aktarılmadan evvel yerleşim ve su yollarının çiziminde kolaylık sağlaması için sinyal gruplandırmaları ve hat sınıflandırmaları yapılır.

Sayısal devre tasarımında yüksek hızlı baskı devre kartı tasarımında tek uçlu ve farksal su yollarının sinyal bütünlüğünün sağlanması için katman istiflemesinde devre toprağı, güç hatları ve sinyal katmanlarının yerleşimine, seçilen lamine malzemelerin dielektrik katsayına, malzeme kaynaklı kayıp katsayılarına, empedans süreksizliği yaratmaması için malzemenin örgü sıklığı ve homojenliğine kartta kullanılan yüksek frekanslı sinyallere uygun olacak şekilde dikkat edilerek seçilir. PCB yerleşiminden sonra elektriksel su yollarının çiziminde karşılıklı gürültü etkileşimini asgari düzeye indirmek için yollar arası uzaklık değerlerine, empedans kontrollü hatlar için yol kalınlıklarına, kullanılan tümleşik devrelerin güç ihtiyaçlarına uygun baskı devre çizimi işlemi yapılır. Baskı devre kartında güç, yüksek hızlı sayısal ve RF hatlarına uygun topraklama önem kazanmaktadır. Tasarımlarımızda topraklamanın etkisi göz önünde bulundurularak tasarım yapılır ve gerek RF hatlardaki yayın kalitesinin artırılması gerekse de EMI-EMC baskı devre kartından istenmeyen yayınımların azaltılması sağlanır.

Donanıma özgün geliştirdiğimiz bazı BSP alanları:

Ağ Aygıtları
▲ PHY (Ethernet ve Fiber)
▲ Switch IC
▲ Wİ-Fİ
▲ xDSL ve VDSL2 Entegreleri
▲ MII, RMII, RGMII, GMII, PCI
▲ 2G/3G/4G-LTE

I2C, SPI, UART Tabanlı Entegreler
▲ EEPROM, FRAM
▲ SPI, QSPI Flash
▲ Ses Kodekleri
▲ Sıcaklık sensörü, Accelerometre, Gyroscope, Magnetometre, Altimetre
▲ PoE Kontrolör
▲ RF Tranceivers

USB2.0, USB3.0

MMC, NAND, NOR Flash, SD Card, MMC

MMI Arayüzleri
▲ LCD, 2x16, 4x20 Dot Matrix LCD
▲ TFT-LCD, e-Ink, CustomDisplay
▲ Tuş Takımları